6. toukokuuta 2014

Euroviisut 2014

On tullut taas se aika vuodesta, kun saan kanssaihmiseni raivon partaalle kuuntelemalla jatkuvasti euroviisubiisejä, katsomalla kaikki mahdolliset esikatselumaratonit ja puhumalla siitä, mitkä biiseistä ovat suosikkejani ja mistä en taas tykkää. Minulle itselleni euroviisuviikko tuntuu aina juhlaviikolta, jota odotan suunnilleen koko vuoden. Oma viisufanitushistoriaani avasin jo aiemmin UMK:n yhteydessä. Tässä omat arvioni tämän vuoden euroviisubiiseistä paremmuusjärjestyksessä sekä toiveeni ja veikkaukseni finalisteiksi.


1. Norja: Carl Espen – Silent Storm

Tämä on suosikkibiisini sekä ehdoton suosikkini balladeista, joita onkin tänä vuonna todella paljon. Kappale on ihana, kaunis ja koskettava eikä yhtään kliseinen. Toivottavasti Carl laulaa hyvin livenä, sillä kappale on niin pelkistetty, ettei huonoa laulamista voi piilottaa lavashow'n taakse.

2. Islanti: Pollapönk – No Prejudice

Tämä on niitä kappaleita, joista monelle tulee WTF-fiilis. Niin minullekin tuli ensimmäisellä kuuntelukerralla, mutta kuitenkin jo biisin aikana tykästyin siihen. Biisi on pirteä ja hyväntuulinen ja siinä on kiva sanoma. Kuulin tämän alun perin islanniksi, mutta Pollapönk päätti sitten vaihtaa kieltä. Biisi kuulosti kivemmalta islanniksi, mutta sanoma tulee toki paremmin esille englanniksi.

3. Suomi: Softengine – Something Better

Tämä vuonna voin ihan rehellisesti sanoa tykkääväni Suomen biisistä todella paljon. Tykkäsin tästä jo UMK:n aikaan, mutta nyt tykkään ehkä vielä enemmän. Olen myös nyt ihan tyytyväinen, ettei Mikko Pohjola voittanut, sillä balladeista on tänä vuonna ylitarjontaa. Softengine erottuu paremmin joukosta. Minua mietityttää ainoastaan se, että bändit ovat yleensä ottaen menestyneet aika huonosti viisuissa.

4. Armenia: Aram MP3 – Not Alone

Yksi kisan ennakkosuosikeista on tällä kertaa Armenia. Kappale on yhdistelmä balladia ja dubstepiä. En ole mikään dubstepin suurin ystävä, mutta tykkään biisistä noin muuten.

5. Georgia: The Shin and Mariko – Three Minutes To Earth

Tästä biisistä ei tunnu tykkäävän juuri kukaan, mutta minä tykkään! Biisissä on kiva tunnelma ja mielenkiintoisia melodiakulkuja. Tämä erottuu ehdottomasti joukosta, mutta ilmeisesti useimpien mielestä negatiivisella tavalla.

6. Romania: Paula Seling, Ovi – Miracle

Paula ja Ovi tekevät taas paluun Euroviisuihin. Biisi on kiva ja tanssittava, vaikkei ihan edustakaan omaa musiikkimakuani. Uskon sen myös menestyvän hyvin.

  7. Alankomaat: The Common Linnets – Calm After The Storm

  Alankomailta tulee taas kaunis ja mukavan rauhallinen biisi, vaikkei se ylläkään viimevuotisen Birdsin tasolle. Luulen kuitenkin, että tämä on suurelle yleisölle liian tylsä ja rauhallinen.

  8. Puola: Donatan & Cleo – My Słowanie - We Are Slavic

  Tämä biisi aiotaan käsittääkseni esittää osin puolaksi, osin englanniksi. Puolaksi biisi kuulostaa paremmalta, vaikka on englanniksikin kiva ja tarttuva. Tästä biisistä tulee hyvälle tuulelle ja se erottuu joukosta.

  9. Ranska: Twin Twin – Moustache

  Kiitos Ranska, kun lähetit Euroviisuihin näin hauskan ja hyväntuulisen biisin. Ei Euroviisujen tarvitsekaan olla mitään haudanvakavaa kilpailua, vaan ennen kaikkea hauskanpitoa. Tämä kappale toimii erinomaisesti ranskaksi.

  10. Ruotsi: Sanna Nielsen – Undo

  Ruotsi kuvittelee taas voittavansa viisut, ja ilmeisesti moni muukin uskoo siihen. Minusta tämä ei kuitenkaan ole tämän viisuvuoden paras balladi, ja lisäksi balladit varmasti syövät osin toistensa ääniä. Kappale on kyllä kaunis, mutta vähän tylsä ja kliseinen.

  11. Unkari: András Kállay-Saunders – Running

  Tämäkin on yksi ennakkosuosikeista. Kappaleen aihe on varsin karu, mutta täytyy myöntää, että kuulin tämän aika monesti ennen kuin tajusin, mistä András oikein laulaa. Siksi en usko aiheen vähentävän merkittävästi kappaleen suosiota. Etenkin kertosäe on tarttuva ja muistettava.

  12. Malta: FireLight – Coming Home

  Tämä on taas niitä biisejä, joista itse tykkään, mutta joiden en usko menestyvän. Pitää sitten nauttia tästä semifinaalissa, sillä en usko näkeväni tätä enää finaalissa.

  13. Itävalta: Conchita Wurst – Rise Like A Phoenix

  Conchita on varmasti viisujen eniten huomiota herättävä esiintyjä, josta on puhuttu paljon etukäteen. Biisin pääasian ei kuitenkaan pitäisi olla parrakas nainen, vaan itse biisi. Kappale kuulostaa Bond-tunnarilta. Tässä mahtipontisuus toimii. Nähtäväksi jää, miten Itä-Euroopan maat suhtautuvat Conchitaan.

  14. Albania: Hersi – One Night's Anger

  Hersillä on kiva shakiramainen ääni ja biisissä on kaunis melodia. Tykkään.

  15. Kreikka: Freaky Fortune, Riskykidd – Rise Up

  Tämä on jotenkin hyvin kreikkamainen kappale. Biisi on menevä, tanssittava ja hyväntuulinen, joskaan ei erityisen omaperäinen.

  16. Sveitsi: Sebalter – Hunter Of Stars

  Tämä on mukavan erottuva kappale, jossa on kiva melodia ja hauska rytmitys. Valitettavasti Sebalter on ainakin Youtube-videon perusteella melko huono livenä, ja laulajalla on erityisesti vaikeuksia sen rytmityksen kanssa. 

  17. Italia: Emma Marrone – La Mia Città

  Hyvä ja erottuva kappale. Tästäkin olen nähnyt liveversion, ja valitettavasti laulaja ei ole yhtä hyvä livenä kuin studioversiossa. Toivon kuitenkin, että finaalissa live sujuu paremmin, sillä tykkään itse biisistä.

  18. Espanja: Ruth Lorenzo – Dancing In The Rain

  Espanjalla ei ole ollut viime vuosina kovin kummoisia viisubiisejä. Tämä on niistä mielestäni paras sitten Baila el Chiki Chikin. Kappale on kaunis balladi, mutta pelkään sen hukkuvan muiden balladien joukkoon.

  19. Montenegro: Sergej Cetkovic – Moj Svijet

  Taas yksi balladi, jossa on kaunis melodia. Tämä erottuu joukosta ennen kaikkea kielen ansiosta. Tykkään erityisesti instrumentaaliosuuksista.

  20. Irlanti: Can-Linn, Kasey Smith – Heartbeat

  Tämä biisi on soinut minulla jo päässä. Kappaleessa on vähän samanlaista etnisyyttä kuin viime vuoden voittajasta, ja etnisyydestä muutenkin yleensä tykätään Euroviisuissa.

  21. Iso-Britannia: Molly – Children Of The Universe

  Iso-Britannialla on yleensä varsin huonoja kappaleita, joten siihen nähden tämä on ihan hyvä. Maailmanparannusteema on ehkä vähän kliseinen, mutta samalla euroviisuklassikko. Tämä on silti kaukana ehkä parhaasta maailmanparannusviisusta eli Ein bißchen Frieden.

  22. San Marino: Valentina Monetta – Maybe (Forse)

  Valentina edustaa taas San Marinoa, mikä voi tietysti johtua siitä, ettei niin pienessä maassa ole kovin monta laulajaa. Biisi on kaunis, mutta valitettavan unohdettava. Viimevuotinen biisi oli parempi, mutta toki tämä on parempi kuin se toissavuotinen naamakirjalaulu.

  23. Tanska: Basim – Cliché Love Song

  Tästä moni tuntuu tykkäävän, mutta minusta tämä on jotenkin rasittava. Laulaja kuulostaa hämäävän paljon Bruno Marsilta. En tiedä, onko se sitten se, mikä minua tässä biisissä ärsyttää. Ihan kiva ja pirteä biisi silti.

  24. Saksa: Elaiza – Is It Right

  Tämä on hyvin epäsaksamainen viisubiisi, mikä ei sinänsä ole ihmekään, sillä laulaja on puoliksi puolalainen ja puoliksi ukrainalainen. Biisi on vähän hidastempoinen, mutta uskon kyllä, että tälle löytyy viisukatsojien keskuudessa yleisönsä.

  25. Liettua: Vilija Matačiūnaitė – Attention

  Liettualla on tänä vuonna erottuva ja mieleenjäävä biisi, mutta ei ehkä hyvällä tavalla. Laulaja on aika outo ja vähän aggressiivinenkin.
  26. Ukraina: Mariya Yaremchuk – Tick Tock

  Tämä biisi on tosi kliseinen. Ukraina on silti päässyt finaaliin kliseisilläkin biiseillä, joten ehkä se onnistuu tälläkin kertaa.

  27. Moldova: Christina Scarlat – Wild Soul

  Tämä biisi ei jotenkin nappaa. Toistoa on liikaa ja huonolla tavalla.

  28. Israel: Mei Finegold – Same Heart

  Tästä moni tuntuu tykkäävän, mutta minä en. Laulaja vaikuttaa kovin aggressiiviselta, eikä biisi ole muutenkaan minun makuuni. Jotenkin tyypillinen israelilaisbiisi.
   
  29. Azerbaijan: Dilara Kazimova – Start A Fire

  Tämä kappale on ihan kaunis, mutta vähän tylsä, ja lisäksi olen unohtanut tämän biisin vaikka kuinka monesti. En tälläkään hetkellä muista koko biisiä, mutta onneksi tein muistiinpanot tätä blogipostausta varten.

  30. Belgia: Alex Hirsoux – Mother

  Tämän biisin kohdalla tulee tunne, että kyllähän minun pitäisi tykätä tästä, kun lauletaan kauniisti äidistä ja näin, mutta kun en vain tykkää. Tässä on liikaa mahtipontisuutta eikä toisaalta mitään kunnon tarttumapintaa.

  31. Portugali: Suzy – Quero Ser Tua

  Tämä on tyypillinen Portugali-biisi, ihan OK, ei erityisen hyvä, muttei varsinaisesti huonokaan. Peruskiva rallatus.

  32. Makedonia: Tijana – To The Sky

  Tämänkin biisin onnistuin unohtamaan jo useamman kerran. Tämä on liian perusbiisi eikä erotu joukosta, paitsi ehkä huonosti tanssivalla laulajalla.

  33. Slovenia: Tinkara Kovač – Round And Round

  Biisin alusta tulee mieleen viime vuoden voittaja, ja muu biisi onkin sitten muuten vain kliseistä. Tämäkin on varsin unohdettava.

  34. Viro: Tanja – Amazing

  Virolla on ollut viime vuosina monia hyviä kappaleita, mutta tämä ei kuulu niihin. Kappale on kliseinen ja tylsä. En vain tykkää.

  35. Venäjä: Tolmachevy Sisters – Shine

  Balladeista tämä on ehkä tylsin eikä erotu joukosta. Unohdin tämän jo. Lisäksi tuli sellainen olo, että olen jo kuullut tämän biisin jossain. Valitettavasti Venäjä pärjää aina.

  36. Latvia: Aarzemnieki – Cake To Bake

  Tämä on kliseinen ja hölmö rallatus. Ei tällaisella ole toivoa päästä finaaliin.

  37. Valko-Venäjä: Teo – Cheesecake

  Kisan huonoimmat biisit ovat sitten kakkuaiheisia. Jos Latvian biisi on sentään hassu, niin Valko-Venäjän biisi aiheuttaa vain ja ainoastaan myötähäpeää. Toivon todella, ettei tätä tarvitse nähdä ja kuulla enää finaalissa.

  Toiveeni 1. semifinaalin jatkoonpääsijöiksi:
  Islanti
  Armenia
  Alankomaat
  Ruotsi
  Unkari
  Albania
  Montenegro
  San Marino
  Ukraina
  Moldova

  Veikkaukseni 1. semifinaalin jatkoonpääsijöiksi:
  Ruotsi
  Armenia
  Unkari
  Ukraina
  Moldova
  Azerbaijan
  Venäjä
  Montenegro
  Alankomaat
  Islanti 

  Toiveeni 2. semifinaalin jatkoonpääsijöiksi:
  Norja
  Suomi
  Georgia
  Romania
  Puola
  Malta
  Itävalta
  Kreikka
  Sveitsi
  Irlanti 

  Veikkaukseni 2. semifinaalin jatkoonpääsijöiksi:
  Norja
  Suomi
  Romania
  Puola
  Itävalta
  Kreikka
  Sveitsi
  Irlanti
  Israel
  Makedonia

  1 kommentti: