6. maaliskuuta 2014

Onko terveen kiusaaminen hyväksyttävämpää kuin sairaan?

Ajankohtaisen kakkosen kannabisillan jälkimainingeissa keskustelua on herättänyt erityisesti se, mitä keskusteluillan aikana tapahtui Twitterissä. Lääkekannabiksen käytöstä puhumassa olleelle Tuomas Lustigille naurettiin siellä ihan porukalla tunnisteella #pipopää. Tähän osallistuivat mm. Jari Sarasvuo ja Renne Korppila, ja toki moni muukin, joiden mielipiteet eivät ylitä uutiskynnystä.

Ohjelman toisella puoliskolla heille sitten selvisi, että Tuomas Lustig kärsii MS-taudista. Siinä vaiheessa muuttuikin ääni kellossa, ja monet näistä pilkkaajista pyysivät anteeksi. Minusta tämä reaktio oli varsin tekopyhä. Ai, oletkin sairas, no ei me nyt sitten voida sinulle nauraa!

Olen törmännyt vastaavaan ajatteluun aiemminkin. Eräällä keskustelupalstalla oli keskustelua Lizzie Velasquezista, jota on kutsuttu maailman rumimmaksi naiseksi. Lizziellä on sairaus, jonka vuoksi hän on todella laiha eikä voi lihoa. Keskustelu täyttyi viesteistä, joissa luki, että on todella julmaa ja väärin sanoa sairasta ihmistä rumaksi.

Terveitä ihmisiä sen sijaan pilkataan netissä aika surutta ilman, että siitä kovinkaan moni älähtää. Samat iltapäivälehdet, jotka nyt toitottavat, miten Sarasvuo teki väärin, julkaisevat mielellään epäedustavia kuvia julkkiksista, kauhistelevat julkkisten lihomista ja naureskelevat julkkisten huonoille asuvalinnoille. Samat ihmiset, joiden mielestä Lizzien haukkuminen rumaksi on kauhean julmaa, saattavat ihan avoimesti nauraa rumille, lihaville tai tyhmille ihmisille,  kunhan nämä eivät ole sairaita tai vammaisia.

Usein tämä pilkkaaminen liittyy siihen, että halutaan itse olla tiettyjen ihmisten yläpuolella. Nauramalla toisen lihavuudelle laiha haluaa nostaa itsensä jalustalle ja kertoa olevansa parempi ihminen kuin se läski laiskimus. Se on tietysti lihavan oma syy, koska itsepä on syönyt itsensä siihen kuntoon. Paitsi tietysti, jos lihavuuden taustalla on sairaus, mutta sairaudetkin leimataan usein tekosyiksi. Ja jos hassun lihavan ihmisen epäonnisessa kuvassa ei erikseen lue mitään mistään sairaudesta, sellaista ei todennäköisesti ole, eihän?

Oletettu terveys ei sitä paitsi mitenkään vähennä pilkan kohteeksi joutuneiden kokemaa mielipahaa. Moni ei tule edes ajatelleeksi sitä, näissä hassuissa kuvissa olevat ihmiset ovat ihan oikeita ihmisiä, joilla on tunteet ja jotka saattavat myös lukea näitä kommentteja. Miltäköhän näistä naurajista tuntuisi, jos heidän oma vähemmän imarteleva kuvansa olisi naurun aiheena?

Caitlin Seida tietää. Kuva hänestä pukeutuneena Lara Croftiksi levisi netissä. Kuvalle ei pelkästään naurettu, vaan sitä jopa kommentoitiin, että hänen pitäisi tappaa itsensä "säästääkseen muiden silmiä". Caitlin otti yhteyttä moniin näistä haukkujista. Suurin osa oli todella hämmästyneitä, että kuvan nainen ylipäätään luki, mitä he olivat kirjoittaneet, ja vieläpä kirjoitti heille takaisin. He kun eivät olleet ajatelleet, että kuvassa on todellakin oikea ihminen. 

Myönnän, että joskus itsekin naurahdan netissä näkemilleni vastaaville kuville. Ajattelen kuitenkin nykyään yhä useammin sitä, miltä kuvassa olevasta henkilöstä tuntuisi, ja sitten moni kuva ei enää tunnukaan hassulta, vaan ennemminkin surulliselta. Nauran mieluummin oikeasti hauskoille kuville ja videoille, joissa ei naureta kenenkään kustannuksella.

8 kommenttia:

 1. Todella hyvä teksti! Valitettavan usein ihmisten ennakkoluuloiset asenteet ja ajattelemattomuus aiheuttaa juuri mainitsemiasi ongelmia. Toisinaan ihmiset voivat olla myös aidosti ilkeitä, mutta uskon, että tällöin taustalla on enemmän tai vähemmän henkilön oma paha olo.

  Toivonkin, että ihmiset oppisivat tarkastelemaan ja tekemään rakentavia muutoksia omaan ajatusmaailmaansa. Uskon myös, että näin voi tapahtua ja siksi mielestäni kurjia kommentteja tekeville ihmisille täytyy antaa tilaa kehittyä ihmisinä. Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että huono käytös pitäisi hyväksyä. Lizzie Velasquezilla oli mielestäni mahtava asenne ihmisten negatiivisuutta kohtaan, kun hän kertoi TED Talkissaan käyttävänsä sitä voimavarana oman elämänsä parantamiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että varsinkin noista netissä naureskelijoista suurin osa tekee sitä ennen kaikkea ajattelemattomuuttaan. Todennäköisesti vain murto-osa heistä on oikeasti ilkeitä. Empatiakyky vain vaatii toimiakseen sen, että ymmärtää toisen olevan ajatteleva ja tunteva ihminen, aivan kuten itsekin on. Sitenhän esimerkiksi natsi-Saksassa tavallisetkin ihmiset saatiin tekemään ihan kauheita asioita, kun heille tarpeeksi syötettiin sitä ajatusta, että juutalaiset eivät ole ihmisiä.

   Ajattelemattomuus on sinänsä ihan ymmärrettävää, varsinkin kun noita kuvia näkee joka puolella eikä tarinan toista puolta kuule juuri koskaan. En siis pidä ajattelemattomia ihmisiä mitenkään pahoina. Toivon vain, että mahdollisimman moni muistaisi, että netti ei ole "vain netti", vaan siellä on oikeita ihmisiä ihan yhtä lailla kuin muuallakin.

   Lizziellä on kyllä todellakin mahtava asenne!

   Poista
 2. Muakin hermostuttaa nauraa ihmisten kustannuksella. Kaikki piilokamera- tai hauskat kotivideot aiheiset jutut, joissa ihmisiin sattuu, ovat musta jotenkin tosi typeriä. Myöskin laihuuden tavoittelu hermostuttaa mua, mutta se voi johtua lähinnä siitäkin että tuttavapiirissäni melkein kaikilla on syömishäiriö. Enemmän mua ärsyttää nykyään laihojen haukkuminen, koska itse tosiaan olen ollut alipainoinen melkein koko ikäni. Olisi jotenkin mukavampaa, jos kaikki voisivat vain olla ystävällisiä toisilleen. Mutta ehkä joillakin on liikaa kavereita ja ne haluavat tehdä selväksi muulle maailmalle, että heidän ystäväpiiriinsä ei enää mahdu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskat kotivideot ovat kyllä aika usein ihan hirveitä. Jotkut videot ovat ihan hauskojakin, esimerkiksi söpöt lapset tai eläimet tekemässä jotain hassua, mutta sitten on paljon videoita, joissa joku oikeasti satuttaa itsensä! Ei kyllä naurata ainakaan minua.

   Niin lihavien, laihojen kuin ihan kaikkien muidenkin haukkuminen on kamalaa. Lihavien haukkuminen tosin ärsyttää minua erityisesti, koska sitä tekevät jopa ne, jotka muuten vastustavat kaikkea syrjintää, rasismia, homofobiaa jne. Kaikki tämä vielä naamioidaan muka terveydestä huolestumiseksi, vaikka oikeasti kyse on ulkonäkökritiikistä.

   Poista
 3. Mun mielestä toisten ihmisten haukkuminen (joka tietysti on eri asia kuin asiallinen kritiikki) on aina väärin, riippumatta siitä, onko ihminen terve vai sairas. Sellaiseen on myös tullut törmättyä, että jotkut varovat hirveästi kommentoimasta ihmisten ylipainoa, mutta laihuudesta huomautellaan ja kauhistellaan silti hyvinkin avoimesti, mikä tuntuu aika idioottimaiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että laihuutta kommentoidaan tietyissä tilanteissa helpommin siksi, että laihuutta pidetään yleensä ottaen positiivisena ja tavoiteltavana ominaisuutena. Jotkut kauhistelijat ehkä ajattelevat, että sehän on suorastaan kehu, jos sanoo tyyliin "hui, oletpa sinä laiha".

   Mutta paino ja ulkonäkö muutenkin ovat kyllä yksityisasioita. Ne eivät oikeasti kuulu kenellekään muulle, joten niistä on parempi olla huomauttelematta mitään.

   Poista
 4. Tämähän on ihan mahtava blogi! Tosi paljon mielenkiintoisia, laadukkaita tekstejä joita jään erittäin mielelläni seurailemaan! :)

  VastaaPoista