31. maaliskuuta 2014

Loppuraportti: Lisää kasviksia

Kuukausi on taas lopussa. Kuten kuukausi sitten, kerron huomenna, mitä olen keksinyt pääni menoksi seuraavan kuukauden ajaksi. Nyt kuitenkin ensin katsaus maaliskuuhun.

Tämän kuun tavoite oli siis syödä enemmän kasviksia, tarkemmin sanottuna keskimäärin vähintään viisi annosta päivässä. Väliraportin aikaan olin syönyt kasviksia keskimäärin 4,9 annosta päivässä. Halusin kuitenkin päästä siihen vitoseen, ja pääsinkin. Söin maaliskuussa yhteensä 155,5 annosta kasviksia, mikä tarkoittaa noin 5,02 annosta päivässä. Jee!

Kaiken kaikkiaan kuukausi näytti tältä:


Ja kasvikset jakautuivat näin:


Hedelmien osuus siis hieman kasvoi sitten väliraportin, mutta jakauma näyttää edelleen hyvältä. Söin yhteensä 25 erilaista kasvista, tai vähän enemmänkin, sillä tilastoin marjat yhtenä könttänä, koska syön tähän vuodenaikaan lähinnä pakastemarjasekoitusta. Eniten söin banaania (25 annosta), salaattia (17,5 annosta), paprikaa (14,5 annosta) sekä porkkanaa (14 annosta). Banaanien suuri määrä selittyy sillä, että syön usein banaania aamupuuron kanssa. Kesällä, kun on tuoreita marjoja saatavilla, jakauma näyttäisi aika erilaiselta. Toisaalta söin myös vähän harvinaisempiakin kasviksia, kuten fenkolia ja kumkvattia.

Mutta mielenkiintoisin kysymys on, miltä kuukausi on tuntunut. Väliraporttiin asti kaikki tuntui rennolta ja helpolta, mutta sen jälkeen olen vähän liiankin innokkaasti halunnut saavuttaa sen vitosen keskiarvon. Ehkä viimeisen viikon ajan olen vain odotellut kuukauden loppumista. En halunnut luovuttaa kesken kaiken, mutta totesin, että pitkällä tähtäimellä kasvismäärien tilastointi aiheuttaa minulle ihan samaa kuin kalorien laskeminen, eli alan suhtautua tavoitteisiin liian vakavasti enkä enää syö näläntunteen mukaan. Koin myös hankalaksi sen, että tavoitteeseen laskettiin mukaan jokainen päivä. Yhtäkin huonompaa päivää sai jo kompensoida aika monena päivänä ennen kuin keskiarvo oli taas hyvä. Ruoan laskeminen ei selvästikään sovi minulle.

Opin kuitenkin aika paljon siitä, millä asioilla on eniten merkitystä. Jos lounaalla syö 2-3 annosta kasviksia, on todella helppo päästä viiteen annokseen päivässä. Syön muutenkin eniten aamupalalla ja lounaalla, joten siksikin on tärkeää syödä paljon kasviksia niillä aterioilla. Siihen aion kiinnittää jatkossakin huomiota, vaikka lopetankin tilastoinnin tähän. Tässä kuussa olen myös muistanut kasvikset paremmin välipaloina, eikä hedelmäkoriinkaan ole jäänyt mitään homehtumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti