28. huhtikuuta 2014

Testissä meditaatiosovellukset

Kuten kuukauden alussa kerroin, testasin tässä kuussa Androidin ilmaisia meditaatiosovelluksia. Jätin suoralta kädeltä testistä pois sovellukset, jotka eivät toimineet, jotka vaativat kirjautumisen tai jotka vaativat jatkuvan nettiyhteyden. En laita sovelluksia paremmuusjärjestykseen, sillä kaikilla niistä on omat hyvät ja huonot puolensa ja ne sopivat erilaiseen meditointiin.



Tämän sovelluksen idea on, että meditointi aloitetaan napsauttamalla Buddhan kuvaa, jolloin meditointiaika alkaa ja näytölle tulee jokin buddhalaisteemainen kuva ja mietelause, jota voi meditoidessa miettiä. Mietelauseita en pahemmin miettinyt, mutta ne eivät myöskään häirinneet. Aluksi meditointiaika on viisi minuuttia, ja aina kymmenen meditointikerran jälkeen pääsee uudelle tasolle, jolloin aika pitenee. Asetuksista voi kuitenkin valita maksimiajan, jota pidemmäksi aika ei mene. Asetuksista voi myös valita, haluaako kuulla gongin ääntä koko meditoinnin ajan vai vasta lopussa. Itse tykkään gongin äänestä varsinkin junassa tai bussissa, koska se vaimentaa ympärillä olevan hälinän ja auttaa lisäksi pääsemään meditointimielentilaan nopeammin. Sovelluksessa on myös muistutustoiminto, joka muistuttaa meditoinnista joka päivä, joka toinen päivä tai ei ollenkaan. Buddhist Meditation Trainer on mielestäni oikein hyvä sovellus aloittelijalle. Se sopii etenkin lyhyeen meditointiin, kuten työmatkalle. Sovellus ei kuitenkaan ole kovin joustava. Meditointiaika menee tasojen mukaan, ja siihen voi vaikuttaa vain säätämällä maksimiaikaa.



Tämä on testaamistani sovelluksista yksinkertaisin. Sovelluksessa säädetään haluttu aika meditoinnille ja lisäksi päivittäinen tavoiteaika. Meditaation lopuksi ja halutuin väliajoin meditaation aikana (esimerkiksi puolessavälissä) tulee äänimerkki. Myös Meditation Helperissä on muistutustoiminto, jonka voi säätää hyvin tarkasti muistuttamaan tiettyyn kellonaikaan, jos päivittäinen tavoite ei ole vielä tullut täyteen. Sovelluksessa voi jopa määritellä, koska tämä "meditointipäivä" vaihtuu, eli jos on tapana meditoida vaikka yhden aikaan yöllä ja haluaa sen kirjautuvan edellispäivän meditointeihin, sekin onnistuu. Sovellus on siis todella joustava. Meditation Helper myös tilastoi meditoinnit, jotta voi sitten jälkikäteen katsoa, paljonko on tullut meditoitua ja milloin. Tätä sovellusta käytin pääasiassa pidempiin meditaatioihin, joihin se sopiikin mainiosti. Toki pelkän ajastuksen voisi hoitaa vaikka herätys- tai munakellolla, mutta pehmeään gongin ääneen on kivempi päättää meditaatio. Miinuspuolena tämä sovellus ei opasta meditaatiossa lainkaan, joten aloittelijan on syytä esimerkiksi lukea meditaatio-ohjeita erikseen.


Tämä sovellus on enemmän ohjattua rentoutusta kuin meditaatiota, joskin mukana on myös vähän hengitysohjeita ja tietoista läsnäoloa. Ohjatun rentoutuksen lisäksi voi laittaa taustalle haluamaansa musiikkia. Valitettavasti ilmaisversioon kuuluu vain seitsemän minuutin versio, joka on sinänsä hyvä, mutta ei sitä samaa harjoitusta jaksa välttämättä kovin usein kuunnella. Täysversiokaan ei kauheasti maksa (1,49 e), mutta itse en sitä aio ostaa ihan sen takia, että lyhemmät meditaatiohetket sopivat arkeeni paremmin. Koin myös, että naisen ääni ei ollut niin miellyttävä kuin Take A Breakissa.


Kuten edellinen sovellus, myös Take A Break on oikeastaan ohjattua rentoutumista enemmän kuin meditaatiota. Vaihtoehtoina ovat Work Break (7 minuuttia) ja Stress Relief (13 minuuttia), jotka voi kuunnella musiikilla tai ilman. Molemmat ovat kivan rentouttavia työpäivän jälkeen. Sekä musiikki että naisen ääni ovat miellyttäviä. Hieman vain ärsytti, että työ mainitaan meditoinnin aikana useamman kerran, tyyliin "muistathan, ettei sinun tarvitse ajatella työasioita" no kiitos vaan muistutuksesta! Tykkään sovelluksesta silti. Se on kivaa vaihtelua pelkälle gongin kuuntelemiselle työmatkalla.

2 kommenttia:

  1. Kiva postaus! Voisin itsekin harkita kokeilevani jotain näitä sovelluksia joskus. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ilmaisissa sovelluksissa on se hyvä puoli, että niitä voi helposti kokeilla, ja jos ei sitten tykkääkään, niin sen kun vain poistaa sovelluksen.

      Poista