7. helmikuuta 2014

Ajatuksia olympialaisista

Nyt alkavat olympialaiset ovat herättäneet minussa paljon ajatuksia.

Ylen näyttämässä Ulkolinja-dokumentissa Putinin olympialaiset, joka on vielä tämän päivän ajan katsottavissa Areenassa, kerrottiin olympiakisoihin liittyvästä korruptiosta lähtien ihan siitä, miten kisat edes päätyivät Sotshiin, Venäjän suunnilleen ainoaan paikkaan, jossa ei ole koskaan lunta, ja päätyen siihen, miten kisoista tuli kaikkien aikojen kalleimmat. Olympialaisten hintahan on jo samaa luokkaa kuin Suomen valtion koko vuoden budjetti. Ihmisiä myös häädettiin sankoin joukoin kodeistaan olympialaisten tieltä. Jos ette ehdi katsomaan dokumenttia, siitä löytyy tiivistelmä esimerkiksi täältä.

Mikään tästä nyt ei varsinaisesti yllätä minua. Venäjän korruptoituneisuudessa ja huonossa ihmisoikeustilanneessa ei ole mitään uutta. Enemmän minua harmittaa, että Kansainvälinen olympiakomitea näyttää olevan myös korruptoitunut. Sekään ei ole varsinaisesti mikään uusi juttu. Eihän Kiinakaan ole avoimuuden tai ihmisoikeuksien mallimaa, ja silti olympialaiset järjestettiin siellä. Minua kuitenkin ilahduttaa, että ihmiset huomaavat systeemin olevan mätä. Esimerkiksi München päätti olla hakematta vuoden 2022 talviolympialaisia, koska asukkaat vastustivat sitä kansanäänestyksessä. Vastustus ei todennäköisesti johtunut siitä, että asukkailla olisi sinänsä mitään olympialaisia vastaan, vaan ennemminkin KOK:n toiminnasta. Kun Sotshin olympiaisännyydestä päätettiin, kisassa oli loppusuoralla mukana mm. Itävallan Salzburg, jolla oli suurin osa tarvittavasta infrastruktuurista jo valmiina, suunnitelmat sille, mitä rakennuksille tapahtuu olympialaisten jälkeen sekä suunnitelma, miten olympialaiset järjestetään kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Silti kisat sai Sotshi, joka on joutunut rakentamaan oikeastaan kaiken tyhjästä.

Kuva täältä.

On tästä seurannut jotain hyvääkin. Venäjän ihmisoikeustilanteeseen on nimittäin kiinnitetty paljon enemmän huomiota kuin aiemmin. Etenkin homopropagandalakia on kritisoitu voimakkaasti. Jopa Google näpäytti Venäjää Doodle-kuvan muodossa. Venäjällä LGBT-aktivisteilla on tukalat oltavat, mutta länsimaat ja länsimaissa toimivat suuret yhtiöt voivat kritisoida Venäjän tilannetta. Se ei toki tarkoita, että homojen tilanne automaattisesti paranisi siellä. Silti se on selvä viesti Venäjälle siitä, mitä mieltä länsimaat ovat homolaista.

Aionko sitten katsoa olympialaisia? Pakko sanoa, että aion. Pidän jääkiekosta, joten sitä ainakin haluan katsoa. Jos nyt tunnenkin siitä pienen piston sydämessäni, sitä lievittää kieltämättä se, ettei Sotshissa näytä menevän kaikki ihan niin kuin Strömsössä (hmm, siinäpä vasta olisikin paikka olympialaisille!). Kisat, joiden Putin halusi olevan osoitus Venäjän mahtavuudesta, ovat saaneet ainakin kisavalmistelujen osalta varsin erikoisia käänteitä. Vaikka kisat ovat tulleet todella kalliiksi, kaikkea ei ole todellakaan saatu valmiiksi ennen kisojen alkamista. Kiitos mm. Twitterin, koko maailma on saanut nähdä näitä keskeneräisiä hotellihuoneita, erikoisia vessajärjestelyjä ja kaikkea muutakin älytöntä. Ehkä on paras näin. Venäjä järjestää kisat ja muu maailma nauraa.

5 kommenttia:

 1. Ihan asiaa puhut. Mua vaan ärsyttää koko Venäjä. Hermot menee, kun ajattelenkin asiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minullakin, mutta ajattelen silti. Onneksi niitä valonpilkahduksia kuitenkin näkyy välillä negatiivisissakin asioissa.

   Poista
 2. Todella hyvin kirjoitettu teksti, josta näkee, että olet perehtynyt Olympialaisiin ja taustatekijöihin todella hyvin. Omalla kohdalla täytyy myöntää, etten ole seurannut asiaa ollenkaan, ja vaikka (kuten sanoit) Venäjän tilanne ihmisoikeuksien suhteen ei ole uutinen, en ole syvällisemmin pohtinut kyseistä asiaa olympialaisiin liittyen (johtunee siitä, etten koko olympialaisia oikeastaan tiedosta kun ei urheilu kiinnosta :D ) Siksi täytyy sanoa, että itse nautin avajaisseremoniasta, enkä tätäkään tekstiä luettuani voi kieltää, etteikö se olisi ollut tavattoman kaunis spektaakkeli, mutta ainakin voin todeta, että onneksi urheilu on ollut boikotti-listallani jo 10-vuotiaasta lähtien eli ainakin jotain hyvää tässä urheilunvastaisessa asenteessani :)

  Yritän siis sanoa, että hyvä teksti, avasi asioita ainakin minulle! :)

  ❤: Lotta / My Happybubble

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itse olen vähän myöhäisherännäinen urheilun suhteen, eli en varmaan 20-vuotiaaksi asti katsonut ikinä urheilua, mutta nyt katson ainakin jääkiekkoa ja joskus jalkapalloakin. Että varo vaan, se voi vielä iskeä sinuunkin! :D

   Poista
  2. Haha :D Apua! Täytynee varoa noita jääkiekkokärpäsiä, vaarallista sakkia näköjään! (nuo söpöt urheilijapojatkin ovat tietysti myös vähän lajin kun lajin pariin vetäviä :P )

   Poista