28. helmikuuta 2014

Loppuraportti: Siistimpi koti

Kuukausi on nyt lopussa. Kirjoittelen huomenna, mitä ensi kuussa on luvassa, mutta ensin on vuorossa ensimmäisen muutoshaasteeni loppuraportti. Minulla oli siis tämän kuun muutoksena oppia siistimmäksi. Asetin itselleni kaksi tavoitetta:

1. Opin viemään tavarat käytön jälkeen paikoilleen, tiskit tiskikoneeseen ja roskat roskikseen.

2. Siivoan noin muuten kerran viikossa.

Tavoite 1 oli näistä tärkeämpi nimenomaan rutiinien oppimisen kannalta. En nyt voi sanoa, että se sujuisi vielä rutiinilla, mutta olen sen yhden kurjasti sujuneen viikon jälkeen onnistunut taas pitämään ihan hyvin järjestystä yllä. Nytkin, kun katson ympärilleni, työpöydälläni ei loju yhtään tyhjää mukia tai lasia. Ennen keräsin niitä aina hirveän määrän pöydälle, kunnes sain vietyä ne tiskikoneeseen. Keittiökin on nyt joka päivä siinä kunnossa, ettei tarvitse aamuisin etsimällä etsiä pöydänkulmaa, johon puurolautanen mahtuisi.

Toinenkin tavoite on toteutunut aika hyvin. En ole kyllä yhdelläkään viikolla siivonnut koko asuntoa, mutta joka viikonloppu kuitenkin jotain, esimerkiksi yhdellä viikolla kylppäri ja seuraavalla olohuone. Sekin on huomattava parannus aiempaan. 

Kuva täältä.
Koti ei ole kyllä vieläkään siinä kunnossa, että voisin huoletta päästää tänne yllätysvieraita koska tahansa, mutta olen ehdottomasti tyytyväinen tähänastiseen kehitykseen. Täällä on huomattavasti viihtyisämpi olla, kun ympärillä ei vallitse jatkuva sekasorto. Lisäksi olen huomannut yllättävän sivuvaikutuksen. Olen nimittäin vitkastellut vähemmän kuin ennen, ja tämä on ulottunut muuhunkin kuin vain siivoamiseen. Olen myös kokannut aikaisemmin, käynyt suihkussa aikaisemmin ja mennyt aikaisemmin nukkumaan. Ei ollenkaan hassumpi sivuvaikutus.

Tästä eteenpäin tavoitteena on ennen kaikkea jatkaa samaan malliin, jotta ylläpitosiivouksesta tulisi oikeasti rutiini. Suurimpana kompastuskivenä näen sen, kun stressi iskee eikä aika meinaa riittää. Tulee ihan varmasti viikkoja, joina koti on kuin pommin jäljiltä. Se ei onneksi ole kovin vakavaa. Pitää vain muistaa palata hyviin siisteystapoihin sen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti