6. helmikuuta 2014

Onnellisuuden periaatteet

Onnellisuus on minusta todella kiehtova asia. Sitähän kaikki loppujen lopuksi tavoittelevat. Sitä meille myös yritetään myydä. Kun meille mainostetaan vaatteita/hajuvettä/ruokaa, meille yritetään ennen kaikkea antaa mielikuva, että juuri tämä vaate/hajuvesi/ruoka tekee onnelliseksi. Voisi kuvitella, että kaikki olisivat jo onnellisia, elämmehän yltäkylläisyyden maailmassa, jossa näitä onnelliseksi tekeviä tuotteita on joka puolella. Ostettu onni ei ole kuitenkaan kovin pitkäikäistä laatua, ja sen markkinointimiehet tietävät oikein hyvin. Sitähän he itse asiassa toivovat, sillä ihmiset ostaisivat paljon vähemmän, jos he olisivat tyytyväisiä siihen, mitä heillä on.

Minä olin onneton lapsi ja onneton nuori. Minusta olisi hyvin voinut tulla onneton aikuinen. Silti minä olen nykyään onnellinen. Se on osin seurausta ihan tietoisista päätöksistä. Olen opetellut olemaan onnellinen.

Olen koonnut tähän joitakin vinkkejä, jotka olen itse todennut hyödyllisiksi. Lista ei ole kattava, vaan minulle tulee varmaan vielä myöhemmin lisää muitakin juttuja. No, voinpahan sitten kirjoittaa lisää yhdestä lempiaiheistani. 

Kuva täältä.

1. Iloitse pienistä asioista

Tämä on ehkä kaikkein tärkeintä. Monilla on valitettavasti sellainen kuva, että nimenomaan isoista asioista tulee onnelliseksi. Oikea elämä koostuu kuitenkin suurelta osin arjesta. Ei joka päivä tapahdu jotain huikeaa, kuten suosikkiartistin keikka, työpaikan saaminen tai unelmien lomamatka. Tavallinen arki koostuu pienistä asioista, mutta monelta ne jäävät huomaamatta.

Pienistä asioista iloitsemista voi opetella esimerkiksi pitämällä onnellisuuspäiväkirjaa. Sen idea on kirjoittaa joka päivä jokin positiivinen asia siitä päivästä. Kerran, kun annoin tämän vinkin eräälle tutulleni, hän valitteli muutaman päivän päästä, ettei hänellä ole mitään kirjoitettavaa, koska hän ei ole tehnyt mitään erityistä. Kun sitten kyselin tarkemmin, niitä positiivisia asioita alkoikin löytyä: kaunis sää, lempi-tv-sarja, hyvä ruoka, keskustelu ystävän kanssa tai vaikka hauska nettisivu.

2. Ole onnellinen tänään

Aivan liian moni miettii "olisin onnellinen, jos..." tai "minusta kyllä tulee onnellinen sitten, kun...". Siinä on useampikin ongelma. Ensinnäkin tuota "sitten kun" -aikaa ei välttämättä koskaan tule, joko tavoitteiden epärealistisuuden takia tai muista syistä. Elämä ei aina mene ihan suunnitelmien mukaan. Toiseksi tuloksena on usein pettymys, kun kaikki ei yhtäkkiä muutukaan ihanaksi vain siksi, että on vihdoin saavuttanut jonkin tavoitteen, kuten vaikkapa laihtunut. Onnellisuus tulee ennen kaikkea sisältäpäin, joten jos ei osaa olla onnellinen nyt, ei todennäköisesti olisi onnellinen myöskään esimerkiksi 20 kiloa laihempana tai 10 000 euroa rikkampana. Parasta on olla onnellinen nyt.

3. Älä kadehdi

Kateus on usein yksi niistä tekijöistä, jotka estävät meitä olemasta tyytyväisiä siihen, mitä meillä on. Se Mersu ei enää tunnukaan tarpeeksi hienolta, kun naapurilla on Ferrari. Myönnän, että itsekin sorrun vertailemaan itseäni muihin, mutta yleensä tajuan aika nopeasti myös lopettaa sen. Miksi minun pitäisi olla onnettomampi siksi, että jollakulla muulla on jotain hienompaa ja parempaa kuin minulla? Aina löytyy joku, jolla on asiat paremmin. Pitää osata olla onnellinen siitä, mitä on. Se ei tarkoita, että esimerkiksi kunnianhimo olisi välttämättä huono asia. Parempaan saa ja kannattaakin pyrkiä, mutta kannattaa myös miettiä, miksi tavoittelee jotakin asiaa. Onko kyse todella omasta halusta, muiden odotuksista vai esimerkiksi siitä, ettei halua jäädä jotakuta toista huonommaksi?

Kuva täältä.

4. Vältä turhaa murehtimista

Tämä on minulle itselleni ehkä vaikeinta näistä. Olen ollut pienestä pitäen kova murehtimaan. Lapsena valvoin öitä ihan pikkujuttujen takia. Asiat paisuivat päässäni aivan järjettömiin mittasuhteisiin. Nykyisin käytän paria kikkaa. Yksi keino on miettiä, onko tällä asialla merkitystä enää vuoden tai viiden vuoden päästä. Useimmissa tapauksissa ei ole. Vaikka esimerkiksi riita tai nolo tapahtuma tuntuu kamalalta nyt, se ei oikeasti vaikuta elämääni kovinkaan paljon. Toinen keino taas on jotakuinkin tämä kaavio:

Kuva täältä.

Kun seuraa kaaviota, tajuaa, että murehtimisesta ei ole kauheasti hyötyä. Murehtimisen lopettaminen ei tietenkään ole niin yksinkertaista. Minua auttaa, jos saan hetkeksi taukoa ajatuksiltani. Minulle paras keino siihen on jooga, mutta jokaisen pitää löytää itselleen sopiva keino.

5. Hyväksy itsesi

Kun on sinut itsensä kanssa, on helpompi olla onnellinen. Tämä koskee niin sisäisiä kuin ulkoisiakin asioita. Ulkoisista asioista puhutaan yleensä enemmän. Niillä tarkoitan ennen kaikkea sellaisia asioita kuin ulkonäkö ja kaikki siihen liittyvä, kuten paino, pituus, ruumiinrakenne jne. Ulkonäkö on tietysti osittain muokattavissa, jopa siinä määrin, että ihmisistä voidaan leikata samannäköisiä. Muokkaaminen ei vain usein johda siihen, että ihminen olisi tyytyväinen ulkonäköönsä, vaan tuloksena voi olla loputon kierre. Mitä kriittisemmin itseään tarkastelee, sitä enemmän "vikoja" löytyy. Kauneuskirurgit kertovat mielellään tekevänsä ihmisistä onnellisempia, mutta itse en olisi niinkään varma, että onnellisuus lisääntyy leikkaamalla. En nyt sinänsä vastusta kauneusleikkauksia, mutta niitä ei kannata pitää oikotienä onneen. Lisäksi kannattaa muistaa tuo kohta 2.

Monet, varsinkin naiset, oppivat vasta vanhemmiten hyväksymään ulkonäkönsä. Kun on tarpeeksi monta vuosikymmentä tuijotellut samaa naamaa peilistä, tottuu siihen, että tältä minä yksinkertaisesti näytän. On harmi, että nuoret naiset ovat usein niin kriittisiä. Ei se elämä nyt ole mitenkään radikaalisti erilaista, oli sitten laiha tai pullukka, iso- tai pienirintainen, lyhyt tai pitkä, ellei sitten sattumoisin ole esimerkiksi malli. Suurin osa meistä ei ole.

Sisäisillä asioilla tarkoitan esimerkiksi luonnetta, mielipiteitä ja mieltymyksiä. Tämä kuulostaa ehkä vähän hassulta, mutta itse asiassa aika moni sekoittaa sen, mistä he itse oikeasti pitävät ja mitä taas yleisesti ottaen pidetään kivana tai hauskana. Esimerkiksi elokuvista ja tv-sarjoista saa sen mielikuvan, että bilettäminen on ehkä hauskinta ikinä. Joillekin ihmisille se onkin sitä, mutta ei todellakaan kaikille. Minunkin mielikuvissani bileet olivat pitkään samanlaista hauskanpitoa kuin televisiossa, vaikka omat kokemukseni olivatkin jotain ihan muuta. Minä en pidä ihmispaljoudesta, biletanssimisesta enkä kovaäänisestä musiikista. Olen paljon onnellisempi, kun teen asioita, joista oikeasti pidän, kuten lukeminen, luonnossa liikkuminen ja ihmisten kanssa keskusteleminen kahden kesken. Ei kannata yrittää mahduttaa hauskanpitoaan johonkin tiettyyn muottiin. Aika moni tekee niin ihan huomaamattaankin, varsinkin nuorena, kun itsetuntemus on vielä melko heikkoa.

6. Älä odota onnellisuudelta liikoja

Onnellisuus ei tarkoita, että olisi koko ajan hyvällä tuulella tai ettei olisi koskaan surullinen. Suru, kuten muutkin tunteet, kuuluvat elämään. Onnellisuus on se perustunne siellä taustalla, tavallaan se perustaso, johon ihminen palaa automaattisesti surun tai ilon jälkeen.

7. Hymyile

Tutkimuksissa on havaittu, että hymyily tekee ihmisistä onnellisempia, jopa silloin, kun on kyse tekohymystä. Lisäksi hymyllä voi saada jonkun muunkin hymyilemään.

Kuva täältä.

Tässä vielä hyvin mielenkiintoinen video, jossa mm. kerrotaan, miksi lottovoittaja ja halvaantunut ovat puolen vuoden päästä tapahtuneesta yhtä onnellisia.


2 kommenttia:

  1. Paljon hyviä ja tärkeitä pointteja tässä! :) Voisinpa itsekin postailla pitkästä aikaa tästä aiheesta, viime aikoina kun on tullut pohdittua vähän synkempiä teemoja x)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi syy, miksi halusin kirjoittaa tästä juuri nyt, oli se, etten halunnut blogiin heti aluksi pelkkää synkistelyä. Olen kuitenkin oikeasti aika positiivinen ihminen. :)

      Poista