1. maaliskuuta 2014

Kuukauden muutos: Lisää kasviksia

Älkää pelätkö, tästä ei ole tulossa dieettiblogi. En ylipäätään kannata dieettiajattelua, vaan vannon maltillisten, mutta pysyvien muutosten nimeen.

Valitsin maaliskuun muutokseksi asian, jota haluaisin ehdottomasti parantaa ruokavaliossani. Kasvikset ovat yksi harvoista asioista, joista eri ruokavalio- ja dieettisuuntaukset ovat yhtä mieltä. Myös yksi Suomen parhaista asiantuntijoista ravitsemusasioissa, Patrik Borg, painottaa kasvisten tärkeyttä. Olen kiinnostunut ravitsemusasioista, mutta haluan omassa ruokavaliossani keskittyä oleellisiin asioihin. Kasvisten määrä on yksi merkittävimmistä tekijöistä siinä, kuinka terveellinen ruokavalio on, joten se sopii hyvin tavoitteeksi.

Kuva täältä.
Minä kyllä pidän kasviksista, mutta syön niitä silti liian vähän. Jos suositus on puoli kiloa päivässä, syön niitä normaalisti ehkä 200-300 grammaa päivässä, välillä alle 100 grammaa. Mutta miksi? Pääasiassa se taitaa olla vain suunnittelun puutetta ja vähän laiskuuttakin. Jos syön vaikka makaronilaatikkoa, en aina muista tai jaksa tehdä kasvislisuketta. Aina en muista syödä kasviksia silloinkaan, kun niitä olisi. Esimerkiksi hedelmäkorista joudun heittämään harmillisen usein hedelmiä roskiin, kun en ole muistanut syödä niitä.

Tämän  muutoksen idea on itse asiassa aika samanlainen kuin edellisessäkin muutoksessa. Vaikka siivoamisella ja kasvisten syömisellä ei varsinaisesti ole mitään yhteistä, muutosprosessit muistuttavat toisiaan. Haluan oppia muistamaan jotain, mitä en tällä hetkellä muista tarpeeksi usein. Haluan oppia uuden rutiinin, pysyvän elämäntavan.

Kuva täältä.
(Oi, olisipa kesä ja tuoreita herneitä... Kesällä kyllä kelpaa syödä kasviksia!)

Kuten viimeksi, halusin nytkin muotoilla itselleni jonkin selkeän tavoitteen, jonka toteutumista voin arvioida. Koska en halua punnita ruokiani tai heittäytyä muutenkaan tiukkapipoksi ruokavalioni suhteen, päätin käyttää mittana annosta enkä esimerkiksi grammaa. Annos on tässä tapauksessa noin kourallinen (tai useimpien hedelmien kohdalla yksi kappale). Vähän samaan tyyliin siis kuin esimerkiksi Brittien "five a day".

Kuukauden tavoite: Oppia syömään keskimäärin vähintään viisi annosta kasviksia päivässä.

Kuten tavoitteen muotoilusta ilmenee, haluan oppia syömään keskimäärin tarpeeksi kasviksia. Poikkeukset kuuluvat elämään tämänkin asian suhteen. Tiedän jo valmiiksi, että maaliskuussa on tiedossa ainakin yksi työmatka, jolla en välttämättä voi vaikuttaa kaikkeen, mitä syön. Pitää vain keskittyä siihen, mihin voi vaikuttaa. Suuret linjat ratkaisevat.

2 kommenttia:

  1. Tutustuin blogiisi vastikään ja oikein mielenkiintoiselta vaikuttaa!

    Minäkin olen lähiaikoina lisännyt kasvisten käyttöä huomattavasti ja kaiken lisäksi varsin onnistuneesti! Oma kipinäni kasvisten lisäämiseen lähti lihan syömisen vähentämisestä. Vaikka pidän paljon lihasta, niin pidän myös eläimistä. Itsetutkiskelun jälkeen tulinkin siihen tulokseen, että pidän eläimistä enemmän kuin lihan mausta ja jouduin ryhtyä vähentämään lihan kulutusta jos aioin pitää itseäni johdonmukaisena ihmisenä :).

    Ruokavalion muutos on ollut kohtalaisen helppoa ja suurimmat ongelmat ovatkin liittyneet mainitsemiisi tilanteisiin, joissa ei voi vaikuttaa tarjottavaan ruokaan. Esimerkiksi ravintoloiden kasvisruokatarjonta on yleisesti ottaen kovin rajoittunutta, yleensä vaihtoehtoja on yksi tai kaksi. Koska en halua hankaloittaa omaa tai muiden elämää kohtuuttomasti, niin päätinkin, että en muuta ruokavaliotani täysin vegaaniksi. Syön vegaaniruokaa silloin kun se on helposti toteutettavissa, esim. kotioloissa.

    Toivottavasti onnistut tavoitteessasi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tykkäät blogistani!

      Minä en kyllä voisi syödä vegaanisesti, sillä vatsani ei oikein kestä suurinta osaa kasvisproteiinien lähteistä. Se on harmi, koska tykkään kovasti linsseistä ja pavuista, ja ne olisivat terveellisiäkin, mutta en halua olla jatkuvasti maha niin turvonneena, että näytän raskaana olevalta. Pyrin kyllä terveyssyistä korvaamaan punaista lihaa siipikarjalla, kalalla, kananmunilla ja maitotuotteilla.

      Poista